Voor € 25,-- per jaar kun je lid worden van Hi5spirit als je dat wilt.
Als lid kun je kosteloos aan alles meedoen, maar ... je kunt ook meedoen zónder lid te worden. Dan betaal je per activiteit een eigen bijdrage.
Info daarover vind je ook op www.hi5spirit.nl
 
Ben je tussen de 12 en 16 jaar en lijkt het je wat?
Ga dan snel naar www.hi5spirit.nl en meld je aanJaarprogramma 2017-2018
                                                  
 


Sirkelslag Young vrijdagavond 9 maart 2018 – geen eigen bijdrage
Sirkelslag behoeft eigenlijk geen uitleg meer. Al sinds jaren doet Hi5spirit
mee met dit superleuke en spannende spel! Meer dan 600 groepen doen er
landelijk mee en alle vormelingen van de regio worden er voor uitgenodigd. Ga je samen met ons de uitdaging weer aan?!
 
Zonder Pasen geen Kerk!
donderdag 29 maart 2018 – geen eigen bijdrage
Vorig jaar hebben we aandacht gehad voor de Paaswake. Dit jaar zoomen we in op Witte Donderdag. Wat is er zo bijzonder aan die dag? We maken een Witte Donderdagviering mee.
Wie dat wil kan The Passion kijken en 15+jongeren mogen de hele nacht samen waken, waarbij elk uur wordt afgewisseld met een lied, een tekst, een verhaal, een meditatie, een gebed e.d. De volgende ochtend sluiten we om 7.00 uur af met een gezamenlijk ontbijt. Slaapzak mee (voor als je het misschien tóch niet vol kunt houden).
hippie happy party.jpg
Geloof, Hoop & Liefde
zondag 8 april 2018 – geen eigen bijdrage
Hi5spirit organiseert (samen met YoungSeven) een spetterende dag rond “Geloof, Hoop & Liefde”. Inhoudelijke verdieping, creativiteit en sportiviteit wisselen elkaar af.
Eén ding weten we al: het wordt genieten! Alle tieners van ons bisdom worden ervoor uitgenodigd, dus een spektakel wordt het zeker.
 
Hippie Happy feestje
datum: www.hi5spirit.nl - leden gratis/niet-leden €12,50
Zoals elk jaar hebben we een gezellig zomerfestijn,
maar wat we gaan doen … dat blijft nog even geheim!
 
Taizéreis 2018
za. 21 t/m zo. 29 juli 2018
Alle Hi5spirit-jongeren (15+) worden uitgenodigd om mee te gaan naar Taizé (Frankrijk) in de eerste week van de zomervakantie 2018. In september ontvang je een uitnodiging om – samen met je ouders/verzorgers – naar de informatiebijeenkomst hierover te komen.
Doen hoor! Het wordt de leukste week ooit J!!!
                                                                                                         
           

 
Hi5spirit gaat Handletteren
(modern monnikenwerk)
 
logo Hi5spirit.png“Oeps, een vautje!” Ja, tegenwoordig geen enkel probleem; even de spellingcontrole erover en hup, weg zijn de vautjes, uh … foutjes. Dat was in de middeleeuwen een heel ander verhaal. Je zal net een deel van je leven hebben besteed aan het handmatig kopiëren (lees: zeer zorgvuldig overschrijven) van een boek, met heel je ziel en zaligheid de hoofdletters als kunstwerkjes geschilderd, prachtige – soms bijbelse - afbeeldingen ter opluistering van de tekst en dan ontdek je bij het nalezen … oeps, een foutje… Pastor Tilma (pastoor van de parochie Wieringermeer) leidde de activiteit HANDLETTEREN in met een indrukwekkende presentatie over dit vroegere monnikenwerk; het overschrijven van boeken. Prachtige voorbeelden liet hij zien. Zo kwamen we erachter, dat HANDLETTEREN eigenlijk helemaal niet modern is, maar gewoon een nieuw jasje voor iets dat al eeuwen geleden werd gedaan. We werden ons ervan bewust hoezeer wij inmiddels gewend zijn aan het werken met een computer, een printer, het eenvoudig digitaal kopiëren van dingen… Je zou de waarde ervan bijna niet meer zien en misschien is die ook wel minder, want zeg nou zelf: als je een groot deel van je leven hebt besteed aan het zorgvuldig overschrijven en verluchtigen van een boek, met afbeeldingen als kleine kunstwerkjes, dan voelt dat toch wel heel anders, dan wanneer je een kopietje uit een printer ziet rollen. Tijdens de presentatie mochten we oefenen met het versieren van een manuscript, nou ja, een kopietje van een manuscript dan.
 
Na de inspirerende woorden van pastor Tilma, ging iedereen hier vol enthousiasme mee aan de slag. Een opwarmertje voor de rest van de middag, want na een korte pauze nam Poet van der Plas (www.poetillustraties.nl) het stokje van pastor Tilma over.                                        
Zij verzorgde een workshop “Handletteren” en hielp de rest van de middag de jongeren (en begeleiders) die dat wilden met creatieve ideeën en handige tips om de bijzondere spreuk die ze hadden bedacht of uitgekozen, in prachtige letters en met versieringen erbij op papier te tekenen. Eerst goed oefenen in klad en daarna sierlijk op mooi Manga papier uitvoeren. En als het mooi genoeg gevonden werd door de makers, werd het op een foambordje geplakt, waardoor het nog net iets mooier werd! Aan het eind kreeg iedereen ook nog een écht Handlettering-oefenboek mee naar huis, want oefening baart
                                  
kunst, dus zo kon – wie dat wilde - thuis nog geïnspireerd verder proberen. Een middag waarin hard gewerkt werd, met superleuke resultaten! Kijk maar snel op www.hi5spirit.nl en op onze facebooksite (bereikbaar via de website) naar alle leuke foto’s!
Karin Blaauw
 
Hi5 Filmspecial
 
“Goedenavond James Bond”, “Hi Ma Flodder!”,  “heb je Batman al gezien?”, nee maar wel de Horrorclown; die is écht eng”. De Filmspecial activiteit van Hi5spirit in De Nieuwe Beuk in Bergen, wordt bezocht door ware filmkarakters compleet met outfit en schmink. Met deze karakters in vol ornaat zit de filmsfeer er meteen helemaal in.
Alle acteurs zoeken een plek en vlijen zich gezellig op kussens en kleden. Iedereen neemt een drankje en krijgt een bakje met zoete of zoute popcorn. Op het bakje staat een prachtig logo van Hi5spirit waarmee de filmavond professioneel wordt geopend.
 
De stuurgroep heeft uit vele films 6 nominaties gekozen. We kijken eerst naar de trailers van deze nominatiefilms: Neverending Story, Bruce Almighty, Willow, Woodlawn, Extremely loud & incredibly close en Cool Runnings. Het geluid is fantastisch, waarmee we ons echt in een bioscoop wanen. Na diverse stemrondes wordt de film “Bruce Almighty” gekozen om te gaan kijken. 
 
Bruce Nolan is TV journalist en gespecialiseerd in verhalen met een persoonlijk element. Ondanks zijn populariteit en de liefde van zijn vriendin Grace, is hij op persoonlijk vlak totaal niet gelukkig. Bruce voelt zich zwaar ondergewaardeerd. Op een dag ervaart hij  zoveel tegenslag, dat hij uitvaart tegen God. Hij verwijt God, dat Hij zijn leven verziekt en dat Hij het heelal niet goed bestuurt.
 
Tot zijn schrik en verbazing geeft God opeens antwoord en verschijnt Hij voor Bruce in menselijke vorm. Hij daagt Bruce uit het beter te doen en geeft hem al Zijn almachtige gaven. Bruce aarzelt geen seconde en gaat de uitdaging aan. Dat blijkt lastiger dan gedacht…
De film zit vol hilarische momenten met diverse levensbeschouwingen. Het is indrukwekkend om te zien hoe moeilijk het is om ‘het heelal te besturen’.
                                              
God laat Bruce gelukkig niet vallen en uiteindelijk is het een ‘happy end’. Jim Carrey (Bruce) en Morgan Freeman (God) vertolken hun rol op grootse wijze waardoor we zelf als filmkarakters geïnspireerd worden om ook ons acteertalent te ontplooien. In de pauze en na de film maken we veel lol met elkaar en we genieten van het bioscoopgevoel. Na afloop gaan alle filmkarakters voldaan huiswaarts met de diepere betekenis van de film in hun achterhoofd.
John Kuin
 

Taizéreis op komst!
 
Zondagmiddag 28 januari kwamen zo’n 40 mensen (jongeren en ouders) nieuwsgierig naar de informatiemiddag over de aanstaande jongerenreis
naar Taizé voor jongeren van 15-30 jaar; een bemoedigende opkomst! We hebben samen een beetje aan Taizé geroken, door de officiële informatiefilm te bekijken (www.taizereisdekenaat), maar ook een promotiefilmpje dat is gemaakt door een van de eerdere deelnemers. Verschillende jongeren die eerder mee gingen, hebben enthousiast verteld over hetgeen waardoor Taizé voor hen een waardevolle ervaring werd. Daaruit konden we opmaken dat Taizé veel te bieden heeft.
 
De volgende aspecten kwamen langs:
 • Spiritualiteit: God vinden in jezelf en anderen
  Bidden: leven als een doorlopend gebed
  Stilte: tijdens de vieringen en tussendoor in de stiltetuin
  Zingen: veel en tijdens alle vieringen
  Ontmoeting: wanneer je maar wilt
  Vrijheid: je mag jezelf zijn
  Natuur: omgeving Taizé en stiltetuin
  Cultuur: mensen vanuit de hele wereld
  Gemeenschap: Taizé doe je samen
  Jonge mensen: Taizé richt zich vooral op het ontvangen van jongeren
  Acceptatie: iedereen is anders
  Ruimte: letterlijk en figuurlijk
  Vieren: het geloof en het leven
  Kunst: iconen, glas in lood, schilderijen, aardewerk, muziek
  Muziek: zang en instrumentaal
  God: God in jezelf beluisteren
 
In Taizé wordt ook de mogelijkheid geboden om een weekend, of een hele week, in stilte te verblijven. De meisjes doen dat in een apart huis, iets buiten Taizé, bij de zusters van Taizé en de jongens doen dat bij de broeders. Eén van de meisjes (inmiddels jonge vrouw) die eerder meeging, heeft het de afgelopen keer aangedurfd om een weekend in stilte te verblijven bij de zusters. Ze vond dat een heel bijzondere ervaring en wil de komende keer een hele week proberen. Een ander meisje werd zo geraakt
door de sfeer in Taizé, dat ze er enkele maanden na onze reis weer naartoe vertrokken is en er een half jaar is gebleven. Ze vertelde dat het haar leven totaal had veranderd, in die zin, dat ze dichter bij zichzelf was gekomen en het vertrouwen had gevonden om daar ook werkelijk gehoor aan te geven in haar leven. Ook enkele jongens hebben meerdere maanden doorgebracht in Taizé, nadat ze hun eerste ervaring met onze reis hadden opgedaan. Taizé doet iets met veel van de jongeren die erheen gaan, waardoor ze zich openen, verdiepen, laten raken en - soms ook - de beleving mogen ervaren van een ontmoeting met God. Meer informatie en de mogelijkheid om je voor de zomerse reis aan te melden, vind je op www.taizereisdekenaatalkmaar.nl
Karin Blaauw


Ben je 12-18 jaar en lijkt het je leuk om ook mee te doen met Hi5spirit?
Dan kun je je aanmelden via onze website www.hi5spirit.nl